Köpguide Pool & Spabad

Svenska Badbranschens köpguide för privat pool och spabad

Köpguide för privat pool

1. Fundera över poolens storlek och placering

Börja med att välja vilken storlek poolen skall ha samt placering för att bäst passa in på tomten. Tänk poolområdet som ett ”Vardagsrum i trädgården”. Planera generösa utrymmen för barnens lek, solsängar, matplats, köksplats, skuggplats, omklädning, dusch och toalett. Närhet till huset är oftast bra av praktiska skäl.

Staket, spalje, häckar etc är ett bra sätt att skärma av poolområdet för att skapa avgränsning på tomten samt vind och insynsskydd. Detta kan även fungera som inhängnad för att höja säkerheten runt poolen.

TIPS! Utbudet av poolskydd är större för rektangulära pooler.

 

2. Poolstomme

Det är nu dags att titta på vilket material poolstommen skall byggas av. De vanliga alternativ som finns är trä, isolerblock(Thermoblock), mursten, plåt, glasfiber/PPplast och betong.

Tänk på att en pool är en långsiktig investering och skall klara många år nedgrävd i marken.

 

3. Design och anpassning

Oavsett vilken pool du väljer så finns det många tillval och tillbehör för dig som vill ha en välutrustad pool.

Exempel på populära tillval är trappa, städrobot, UV-desinfektion, automatisk dosering av klor och pH, kantsten, saltklorinator, poolskydd, pooltak och Jet-stream.

Besök gärna flera olika poolföretag för att förstå skillnaden i material, kvalitet och funktion för de olika tillvalen.

 

4. Val av leverantör

Tänk på att välja din leverantör med omsorg. Kontrollera vilken erfarenhet leverantören har av den pool du vill ha. Ställ frågor för att se att leverantören kan sin sak. Se till att företaget du anlitar har en fullgod ansvarsförsäkring.

Viktigt är att du väljer en poolleverantör som är ansluten till Svenska Badbranschen. Då får du en leverantör som uppfyller våra medlemsvillkor och kan känna dig trygg både innan och efter köpet.
Du hittar vår medlemmar här.

 

5. Offert

Ta alltid in skriftlig offert från flera företag. I offerten skall tydligt framgå vad som ingår i priset. Priset skall vara inklusive moms och vara bindande i minst en månad. Exempel på vad som bör ingå i en offert:

  • Poolmaterial
  • Ev montering
  • Ev markentreprenad
  • Ev el och VVS installation
  • Köpvillkor
  • Garantivillkor

 

6. Bygga pool själv

De flesta pooltyper går att bygga själv. Det som krävs är att man har kunskap inom ”gör det själv” och är händig. Kontrollera alltid att leverantören har bra och tydliga monteringsanvisningar som du kan tyda och förstå innan du sätter igång.

 

7. Försäkring

Kontakta ditt försäkringsbolag och ta reda på vad som ingår i din hemförsäkring.

Följande frågeställningar är bra att få klarhet i: ingår poolen i hemförsäkringen och vilka villkor gäller vid ett eventuellt fel på anläggningen? Hur stor är självrisken vid ett fel på poolen? Hur beräknas poolens restvärde vid ett fel?

 

8. Bada säkert

Enligt ordningslagen (3kap. 5§) är du skyldig att ordna de säkerhetsanordningar som behövs för att undvika olyckor. Det finns många olika typer av poolskydd på marknaden, både manuella och automatiska.

Se till att aldrig lämna barn ensamma vid poolen.

Köpguide för spabad

1. Antal personer

Hur många är ni i familjen och hur många kommer att bada i spabadet samtidigt? När du väljer storlek på spabadet så är det viktiga frågor att ställa sig själv, så att det inte blir för litet.

 

2. Storleken på spabadet

Hur långa är personerna som skall bada? Rådgör alltid med en spabadsförsäljare eller provsitt spabadet innan ni bestämmer er. Finns det ett liggläge behöver man testa även detta.

 

3. Massage för dina behov

Vill du ha varmt behagligt mysbubbel eller kraftig massage, eller något mittemellan? Tekniken skiljer sig åt mellan olika spabad varför det är bra att ta reda på hur din leverantörs produkter fungerar. Att provbada innan köp är ett bra sätt att hitta rätt typ av massage.

 

4. Val av leverantör/tillverkare

Det finns gott om spabadstillverkare runt om i världen och det kan vara svårt att veta vilka märken som uppfyller just dina behov.

Det är viktigt att du väljer ett märke som säljs från en SBB-ansluten spabadsleverantör då detta säkerställer att leverantören uppfyller våra medlemsvillkor. På så sätt kan du alltid känna dig trygg både innan och efter köpet. Du hittar vår medlemmar här.

 

5. Garantier

Garanti är ett frivilligt åtagande av leverantören och finns ej reglerat i konsumentlagen. Garantitiden är normalt två år, men olika garantivillkor kan förekomma. Kontrollera garantins omfattning med din leverantör. Ex: omfattar garantin spabadets konstruktion och funktion som helhet eller gäller garantin bara vissa delar?

 

6. Service och support

Kontrollera att din leverantör kan erbjuda både service och support samt bistå med reservdelar ifall något skulle hända med ditt spabad idag eller i framtiden.

 

7. Försäkring

Kontakta ditt försäkringsbolag och ta reda på vad som ingår i din hemförsäkring.

Följande frågeställningar är bra att få klarhet i: ingår spabadet i hemförsäkringen och vilka villkor gäller vid ett eventuellt fel på anläggningen? Hur stor är självrisken vid ett fel på spabadet? Hur beräknas spabadets restvärde vid ett fel?

 

8. Bada säkert

Följ alla säkerhetsanvisningar från din leverantör och använd spabadet bara så som det är avsett.

Se till att aldrig lämna barn ensamma i eller vid spabadet.