Köpguide för privat pool

Går du i pooltankar och funderar över hur du ska komma igång? Med kunskap och kontroll på de olika stegen går ett poolbygge smidigt. Ta hjälp av vår guide så får du en bra grund att stå på inför byggstarten!

Välja poolleverantör

Ett lyckat poolbygge bygger på god planering och gott samarbete med leverantören. Välj därför poolleverantör med omsorg och kontrollera vilken erfarenhet företaget har av att bygga den pool du vill ha. Var inte rädd för att ställa dumma frågor, och se till att din poolleverantör har en fullgod ansvarsförsäkring. Välj gärna en leverantör som är certifierad av Svenska Badbranschen. De uppfyller våra högt ställda krav och du kan känna dig lugn – innan, under och efter köp.

  • För att komma runt installationskostnader väljer privatpersoner ibland att bygga pool på egen hand. Det kräver kunskap och att man är händig som person. Om du tänker bygga poolen själv, se till att du har förberett platsen för poolen och har allt du behöver. Se också till att vara förberedd när poolen levereras, och säkerställ att din leverantör ger dig bra och tydliga monteringsanvisningar.

    De allra flesta tar hjälp när de ska bygga pool. Olika leverantörer erbjuder olika tjänster. Vissa planerar och designar, andra gräver och förbereder, några installerar, servar och sköter. Du bestämmer själv hur mycket du vill lägga ut.

  • Det är klokt att begära in offert från fler än en poolleverantör för att kunna jämföra priser. När du har tagit emot offerter från olika leverantörer ska det tydligt framgå vad som ingår i priset för att undvika onödiga extrakostnader. Se till att pris på poolmaterial, eventuell montering, eventuell markentreprenad, eventuell el- och VVS-installation, köpevillkor och garantivillkor ingår i offerten. Priset bör vara inklusive moms och bindande i minst en månad.

  • När du väljer mellan olika typer av pooler och modeller är det klokt att ha hållbarhetsaspekten i åtanke. Genom en lägre elförbrukning är ni inte bara ekonomiska, utan också snälla mot planeten. Det finns idag många energi och miljöeffektiva poolprodukter för drift och uppvärmning.
    Vad det kostar att värma upp en pool avgörs av en rad olika faktorer och kan därmed variera. Poolens isolering, läge, lufttemperatur och om poolen är täckt eller inte är aspekter som man behöver ta hänsyn till för att få en rättvis prisbild.
    Även om kostnaden för att värma upp en pool kan variera en del så finns det siffror att utgå från för att få en ungefärlig prisuppskattning av vad det kommer att kosta att värma upp er pool.

  • Det här prisexemplet är räknat på en täckt pool med måtten 4×8 meter, med en vattenvolym på 42m³ och en önskad badtemperatur på 28 grader.

    Uppskattad energivolym för att värma poolen: 3 000 kWh/månad (juni-september)
    Energivolym under hela perioden: 12 000 kWh
    Ditt energipris under perioden: 25 öre/kWh (juni-september)
    Din kostnad för uppvärmning under perioden: 0,25 x 12 000 = 3 000 sek/sommarsäsong

  • En första viktig fråga att ställa sig är om man vill ha en inomhuspool eller utomhuspool. Ska du bygga inne är det en god idé att ta hjälp av någon som kan avgöra var du kan och får bygga. Trots svenska korta somrar väljer ändå de allra flesta att förlägga sin pool i trädgården. I vissa fall kan man behöva bygglov för att bygga pool, kolla upp det innan du drar igång bygget!

    När du ska bygga pool i trädgården är första steget att fundera över var poolen ska placeras. Testa platser genom att lägga ut ett rep eller en vattenslang för att prova form och storlek tills du känner dig nöjd. Har du berg på tomten kan det vara klokt att placera poolen så långt som möjligt från berget, eftersom det även kan ligga under mark.

    För att slippa blåst eller nyfikna förbipasserande, välj ett område nära staket eller häck, de fungerar bra som insyns- och vindskydd samt som inhägnad för höjd säkerheten runt poolen. Många väljer att placera poolen nära huset och skapa utrymme vid poolområdet för lek, solstolar, matbord eller kanske en bubbelpool.

    När ska man bygga pool – sommar, vinter, höst eller vår?
    Många väljer att starta poolprojektet på vårkanten och hoppas att poolen ska vara färdig till årets första sommardagar. Det kan vara bra att ha i åtanke att efterfrågan är som störst under våren, vilket kan leda till att butiker och leverantörer får svårt att hinna med, och byggnationer kan dra ut på tiden. Vad många inte vet är att det går utmärkt att bygga pool när som helst på året, även vintertid. För att vara säker på att din pool är badklar till sommaren – sätt igång bygget i god tid!

    Bra att tänka på inför poolbygget:
    Fundera över när det passar dig att genomföra poolbygget. Vill du vara nära och hålla ett öga på vad som händer eller vill du hellre att bygget genomförs när du inte är på plats?

    Om du behöver gräva för installation av pool kan det medföra att tomten tappar sin glans under en tid. Vill du ha ett vackert poolområde till första sommaren med pool är det klokt att bygga poolen under höst eller vinter så att gräs och annan växtlighet hinner växa upp inför badsäsongen.

    Planera ditt poolbygge efter när du vill ha poolen badklar. Ha med i beräkningen att poolbygget tar cirka tre månader.

    Det bästa rådet är att ta kontakt med och utvärdera leverantörer i ditt område i god tid inför poolbygget. Med god planering är chansen större att du får din pool färdig i tid. Det kan även påverka både pris och resultat eftersom du slipper fatta snabba ogenomtänkta beslut!

  • Det finns många olika poolkonstruktioner att välja bland och det kan därför vara klokt att ta hjälp av en auktoriserad poolleverantör när du ska välja. Om du ska bygga en pool i trädgården behöver du till exempel ta ställning till vilken typ av stomme du vill ha. Här är de sex vanligaste poolstommarna.

     

    Trästomme – ett populärt och relativt billigt alternativ. Trästommen är ganska enkel att montera och har en flexibel konstruktion
    Isolerblock (thermoblock) – har god isoleringsförmåga, lång livslängd och en stark självbärande konstruktion
    Mursten – ett alternativ som passar bäst för rektangulära pooler
    Stål – har hög hållfasthet och flexibel konstruktion
    Glasfiber/PP-plast – har bra livslängd och kräver inte så mycket underhåll. Den är inte så svår att installera och behöver ingen poolliner
    Betong (gjuten pool) – har bra livslängd, står emot vatten utifrån och har god isoleringsförmåga

  • En pool kan göras på många olika sätt. Vissa väljer att smycka den med en trappa poolliner i annorlunda färg, vacker mosaik eller belysning. Oavsett hur poolen ser ut finns det många smarta tillbehör som underlättar vid rengöring och lyfter poolupplevelsen till en högre nivå.

    Exempel på populära, och ibland nödvändiga, tillval är: städrobot, UV-desinfektion, automatisk dosering av klor och pH, kantsten, saltklorinator, poolskydd, pooltak och Jet-stream.

  • Som poolägare är du skyldig att montera säkerhetsanordningar för att undvika eventuella olyckor. Det finns många olika alternativ av poolskydd på marknaden, både manuella och automatiska. Om du har små barn är det viktigt att det alltid finns en vuxen som har ögonen på barnen när de är i och kring poolen. Om du har större barn är det bra att komma överens om vilka regler som gäller kring poolen så att alla badar säkert.

    Stäm även av med försäkringsbolaget och ta reda på om försäkringen täcker skador på poolen. Vad som ingår i en hemförsäkring kan variera beroende på försäkringsbolag.

    Följ alla säkerhetsanvisningar från din leverantör och använd spabadet bara så som det är avsett.

  • Garanti är ett frivilligt åtagande av leverantören och finns ej reglerat i konsumentlagen. Garantitiden är normalt två år, men olika garantivillkor kan förekomma. Kontrollera garantins omfattning med din leverantör. Ex: omfattar garantin spabadets konstruktion och funktion som helhet eller gäller garantin bara vissa delar?

Pooltäckning

Sitter du och funderar på vilken typ av pooltäckning som passar bäst för er. Här kan du läsa mer om olika typer av pooltäckningar.

Läs mer om pooltäckningar